Rooma isadepäeval valmistatakse
“Bigne di San Giuseppe” maiustusi. Isadepäeva peetakse 19 märtsil, kui on San Giuseppe püha. Hea ja õiglane mees, puussepp, kellest me teame tegelikult väga vähe, oli Jeesuse “isa” Taaveti suguvõsast ja andis suguvõsa läbi seega Jeesusele Iisraeli kuningatiitli pärimise õiguse. Rooma Foourmitele on puusseppade vennaskond ehitanud Giuseppele kiriku, mis hoiab enda rüppes ka Mamertino vangla kirikukest – San Pietro in Carcere.
Midagi ei teki niisama tühjale kohale. Räägib legend, et selleks et aidata Marial ja tema pojal Egiptusesse põgendedes kõhtu täita , hakkas Giuseppe proovima jahu ning maiusega fritüüride tegemist. On ka teine arvamus, mis viib meid Antiikse Rooma Jumalanna Libera pidustustele 17 märtsil. See oli päev, kus noormehed kes olid jõudnud täisikka ehk siis 16 aastasteks, said täieõiguslikeks rooma kodanikeks ning võisid hakata riietuma doogasse. Suursuguste pidustuse ajal voolas rohkest veini ja küpsetati õlis nisupannkooke, lauldi ja tantsiti terves linnas.
Tänaseks on üle Rooma peetud toretsev tseremoonia jäänud ajalukku, kuid fritüüritud maiustused on roomalaste laual siiani.
Kes soovib proovida siis siin on ka retsept:
125 ml vett, 50 gr võid, 70 gr jahu, 2 muna, pool lusikatäit suhkrut, soola .
Vesi või ja sool viia keema, lisada siis korraga kogu jahu ja hakata kloppima ühtseks taignaks hoides nõud tulel. Kui taignast on moodustunud ühtne segu, jahutada see maha ning lisada juurde ükshaaval kaks muna ning suhkur ja kloppida tainas veelkord ühtlaseks ning läikivaks. Kuumutage õli ning kahe märja lusika abil küpsetage selles pallikesed, mis paisuvad seest tühjaks. Laske nendel jahtuda, ning täitke siis kreemiga
Kreem: 2 sidruni koor, 250 ml piima, 60 g suhkrut, 2 munakollast, 40 gr jahu. ( sarnane keedukreemi valmistamisele)