Home » Mida teha Roomas » Erinevad pühad ning festivalid Roomas ja selle ümbruses.

Ulve Roomas

Tere tulemast minu kodulehele!

Erinevad pühad ning festivalid Roomas ja selle ümbruses.

 

Kiirusta Aeglaselt

Kiirusta Aeglaselt

 

17  – 21 APRILL 2024 Rooma linna sünnipäeva pidustused. Natale di Roma   

Erinevate perfomansite paikadeks on Circus Maximus ja Rooma Foorumid. Fotonäitused ja õpetlikud stendid roomalste minevikust, võitlusstseenid , ajaloolised etendused, demonstratsioonid ja religioossed riitused.  Igal pool osalemine on tasuta .

  • 19 aprill kell 19.30 Piazza Campo Marzio – KODUKOLDE PÜHA TULE TAASSÜND
  • 19 aprill kell 20.00 Pantheoni ees – BENEDICTIO URBI – ( linna sisseõnnistamine)
  • 20 aprill al kell 10.00 erinevatel areenidel perfomansid
  • 20 aprill kell 13.00 –  AMETLIK JUMALATELE PÜHENDATUD MÄNGUDE AVATSEREMOONIA (Tsirkus Maximus)
  • 20 aprill kell 14.00 – GRUP VALLTARESH  (muusika ja tantsu show – Tsirkus Maximuse lava)
  • 20 aprill kell 15.00 – HARPASTUMI TURNIIR / GLADIAATORITE VÕITLUSED/
  • 20 aprill kell 16.00 – ANTIIKSED TANTSUD ROOMAS….
  • 20 arpill kell 20.00 – ITAALIA SÕJAVÄE PUHKPILLIORKESTER
  • 20 aprill kell 21.00 – ROOMA JUMALANNA KROONIMINE ( Tsirkus Maximus)
  • 21ˇAprill kell 10.30   AVATSEREMOONIA ( Tsirkus Maximus) ja kell 11.00 algab  AJALOOLINE RONGKÄIK TSIRKUS MAXIMUSELT VIA DEI FORI IMPERIALILE
  •  21  aprill kell 14.00 ROOMA FILARMOONIAORKESTRI KONTSERT – LINNAPIIRI MÄÄRATLEMINE -…..kell 15.50  LEEGIONITE SISSEMARSS–KELL 16.50 PALILIA RIITUS

 

 

Kiirusta Aeglaselt

Kiirusta Aeglaselt

02 JUUNI Itaalia vabariigi AASTAPÄEVA PARAADTähistatakse 1946 aasta referendumi tulemusena loodud Itaalia vabariigi sündi. Erinevad pidustused ja paraad Fori Imperiali  tänaval koos tricolori presenteeriva lennushow ga. Kell 09.15 asetab president Sergio Mattarella loorberipärja Vittoriano monumendile. Kell 10.00 algab sõjaväeparaad Fori Imperiali tänaval. Kella 15.00 kuni 19.00 on avatud presidendi palazzo aiad Quirinalil kõikidele soovijatele. Kella 10. kuni 18.00 avatud soovijatele Palazzo Madama. Sissepääsuks on vaja võtta kupong aadressilt piazza Madama 11.Visiidid iga 20 minuti tagant. Kella 10.00 – 18.00 avatud Palazzo Giustiniani kõikidele soovijatele . Sissepääsuks on vaja võtta kupong aadressilt via Dogana Vecchia 29. Visiidid iga 30 minuti tagant. On oluline teada, et hommikupoole on kinni Colosseum, Forum Romanum ja Palatinum ning Vittoriano muuseumikompleks, milliste avamine on 02 juunil kell 14.30

Kiirusta Aeglaselt

Kiirusta Aeglaselt

03 – 05 MAI Tarquinia keskaegsed pidustused koos ratsanike võistlustega

Mitu päeva kestvad pidustused teevad Tarquinia linnast eheda keskaegse keskuse,

kus saate osa tavernatest, töökodadest mängudest ja võistlustest. Keskaegsed söögid  ja ajalooline ronkgkäik ning kõige tipuks võistlus “giostra ”  – osavuse ja täpsuse proovilepanek. Üle 60 hobuse ja 350 figuuri rongkäigus on teinud selle linna keskaja peo väga kuulsaks . Kuna ta ka ajalooliselt kena linnake on vaadata, siis  üheks päevaks välja sõita Roomast, annab Tarquinia teile fantastilisel lisaelamuse ehedast keskaegsest väikelinna peost.

Roomast sõidavad Tarquiniasse otse rongid 1. h ja 15 min.

Kiirusta Aeglaselt

Kiirusta Aeglaselt

 

19 MAI  Nelipüha, ehk itaalia keeles pentecostet tähistatakse Roomas Pantheoni juures. See

Roosiõite sadu Pantheonis

on üks kaunemaid pühasi, mis Roomas tähistatakse – toimub rooside kroonlehtede sadu Rooma pühamas templis, mida ehk iga inimene võiks korra ära näha. Nelipüha on justkui kiriku sünnipäev, sest just siis – 50 päeva pärast Kristuse ülestõusmist ilmutas ta ennast esimest korda Mariale ja jüngritele . Seega toimus Püha vaimu väljavalamine maale  esimest korda.  Punaste rooside kroonlehtede sadu sümboliseerib metafoorina Kristuse vere valamist inimkonna heaolu nimel. 1995 aastast igal aastal on seda päeva maailma ühes võluvamas pühakojas tähistatud. Nii ka sel aastal 19 mai kell 10.30 algava missa lõppedes.

Sant Andrea della Valle kirikus  Puccini ”  Gloria Missa”. ( sel aastal möödub 100 aastat kuulsa helilooja surmast ja kontsert on pühendatud temale, kelle ooperi “Tosca ” esimene vaatus toimub just Sant Andrea della Valle kirikus)

Kiirusta Aeglaselt

Kiirusta Aeglaselt

 

02 JUUNI  Iga aasta juunikuu esimesel pühapäeval toimub Nemi castellis maasikate sagra.   Pidu on seotud ka lilledega ja väike Nemi linnake saab kaunistatud kümnetest ikebanadest . Rahvuslikud tantsud ja laulud, ning maailma suurima maasikakorvi täitmine maasikatega teevad sellest sagrast ühe südamilikuma teiste hulgas. Sagra toimub juba aastast 1922 igal aastal. Pidustused algavad tegelikult juba 27 mail…tänavamuusikute ja näitustega, mis kõik puudutavad kohalikke kunstnikke ning kohalikke folkloorigruppe. Ka ikebanade näitus väikelinnas kauni Nemi järve kaldal on valminud kohalike lilleseadjate käe all.  Päeva täiuslikuks muutmiseks saate teha jalutuskäigu Nemi järve kaldal läbi looduse ja nautida järvevaadet jahedamas puude all olevas looduskohvikus.   Rongiga Rooma – Velletri peatusesse S: Gennaro kust on rongide vastas bussid, millised viivad teid borgosse. Nemi kohta veidi infot siit. 

Kiirusta Aeglaselt

Kiirusta Aeglaselt

 

02 JUUNI  Corpus Domini  lillevaip Bolsenas , Genzanos, Orvietos .    Kiriklik püha Corpus DOmini langeb sel aastal 30 maile, aga pidustused toimuvad 2 juunil  – pühapäeval. Traditsiooniline lillevaip Roma lähedal Bolsenas kujundatakse meenutamaks imet, mis juhtus Bolsenas 1263 aastal.  Nimelt oli kord Böömimaa püha isa Pietro di Praga väga umbusklik armulaua imedes, kus leib ja vein pidavat Kristuse ihu ja veri olema. Lõpuks endaga läbi mitmete mediteerimiste tulemusena siiski ära leppinud,  otsustanud Böömimaa mees minna hingerahus  Rooma palverännakule ja Peetruse haual palvetada. Tagasipöördununa koju peatus Pietro di Praga Bolsenas ja palus sealsels piiskopil pidada enda jaoks missa. Armulaual juhtuski ime, mida  nimetatakse  Corpus Domini. Nimelt muutunud armulaua leib Böömimaa mehe käes töesti lihaks, millest immitses rohkel hulgal verd.  Ehmunud siis mees väga ära ja püüdis armulaua toimingud kiiresti löpetada, peites veritseva lihatüki valgesse, peekri puhastamiseks mõeldud rätikusse, millest aga pühakojast välja joostes verepiisd siiski pörandale tilkusid ja juhtunu reetsid. 1264 aastal otsustas paavst Urbanus IV selle ime auks ellu kutsuda kristlaste püha, mida peetakse tänini paljudes Itaalia eri paiakdes.  Kõige kuulsam nendest pidustustest on just Bolsena ja samas lähedal Orvieto omad. Esimene pidustus ajaloos peeti Orvietos, kuna see oli tunduvalt suurem keskus omal ajal. Sellest sündmusest on teinud maail ka kuulus kunstnik Raffael. Maali originaal asub Vatikani muuseumites. Bolsenas tehakse sadade inimkäte poolt valmis selleks pidustuseks lillevaib tuhandetest lillede kroonlehtedest. Infiorata – nagu seda nimetatakse itaalia keeles on üks Itaalia infioratade tsüklist, mis algas 1778 aastal  Rooma lähedal Genzanos.

 

Kiirusta Aeglaselt

Kiirusta Aeglaselt

 JUUNI –   JUUNI  Palombara Sabinas kirsside sagra, mida võiks julgelt nimetada ka suviseks neli päeva kestvaks karnevaliks. Kõige vanem kirssidele pühendatud pidustus Euroopas leiab aset Rooma lähedal väikeses Palombara Sabina linnakeses. Saate näha ja maitsta erinevaid piirkonnas kasvavaid kirsisorte, millest vanimad pärinevad 13 sajandist. Paavst Onorius IV lasi just siit oma köögilauale tuua kirsse, millest pärineb ka ühe sordi nimetus ” Ravenna di Papa” . Neli päeva pidustusi haarab endasse ajaloolisi ronkäike ja erinevaid retsepte, folkloori ja suvekarnevali kaarikuid.  Erinevad muusikagrupid ja kõiksugu lõbustusi kõik ümber Savelli Castelli, mis on Palombara Sabina üks pärlehitistest

 

Kiirusta Aeglaselt

Kiirusta Aeglaselt  

Madonna Fiumarola rongkäik Trasteveres

JUULI –  Festa de Noantri (Trastevere linnaosa rahvuslikud pidustused)

De Noantrit peetakse juba 1535 st aastast kui tormijärgselt oli Tiberi kallastele uhutud seedripuust Madonna, mille kalurid maale tõid. Kujust sai trasteverlaste kaitsepühak. Lisaks ülikuulsale protsessioonile, millel osaleb tuhandeid inimesi , on roooma rahva traditsioonilises linnaosas kuulda armastatuid  laule Roomast, tänavateatrit , kontserte- kõik seotud 18 .19 sajandi roomlaste folklooriga, mis ehk paavsti barokses linnaosas üldse silma ei puutu.

 

Kiirusta Aeglaselt

Kiirusta Aeglaselt

 ALATES  25 AUGUST kolm nädalavahetust järjest  Rocca Prioras suur PURAVIKE SAGRA

sagra õhkkonnas

Sagra õhkkonnas

Igal aastal toimub Colle di Fuoris tõsiselt suur puravike sagra, kus kolm päeva järjest saate maitsta kõiksugu toite , mis värsketest puravikest tehtud.  Asub see paik Castelli Romani Rahvuspargi südames, kuhu on üles pandud kümned stendid, mis eriti rahvarohkeks muutuvad lõuna ja õhtusöökide ajal. Kõik pakkumas oma parimat retseptei värske pastaga või grillituna… igale maitsele midagi  ! Loomulikult ei puudu müügilt  ka Castellide veinid, mis on roomalste trattoriade laudadel oma nime teinud sajandeid. Astuge julgelt ligi ja veetke näiteks oma eksrusioonipäeva õhtupoolik fantastilise elamuse saatel koos kohalike roomalstega nautides värskete puravike roogasi,aroome, elu kirevust ja kohalikku rahvast.  Siin saate tutvuda ka menüüde valikuga!  Kena õhtut kohalikue kombel!

Kiirusta Aeglaselt

Kiirusta Aeglaselt

04 OKTOOBER – 06 OKTOOBER  Marinos suur veinisagra.   Just siit väikelinnast pärit mees Marcantonio II Colonna, Kirikuriigi laevastiku kaptenina  tõi 1571 aastal koju tagasi Lepanto lahingu võidu Ottomani Impeeriumi üle.  Veinisagrat tähistataksegi Marinos Marcantonio võiduka koju saabumise austamiseks . Ajaloolise rongkäigu eesotsas on kapteni  armas abikaasa Felice Orsini ja nende lapsed. Marcantonio enda rollis on tavaliselt alati keegi Rooma kuulsatest näitlejatest. Kokkusaamine ja võidu manifesti lugemine avab linna purskkaevu, mis hea tükk aega vee asemel veini jagab.  Gastronoomilised letid ja veinikeldrid…kõik on peo joovastuses teid ootamas!  vaata videot siit Sagral on ka teinegi seletus, mis paganlikku valdkonda jääb, aga teatavasti on veini Marino kandis valmistatud juba enne Rooma riigi teket.  Suur veinipidu on toimunud tegelikult oktoobri kuu alguses, kui värske vein valmis, juba ammu enne Marcantonio sündi.  Marino on ju tegelikult roomlaste esiisa – Aenease ehitatud itaalikute maa kodulinn.. Albalonga. Siit algas legend Romulusest ja Remust, mis on aga juba teine teema, teisel päeval. 

Jaga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Widgetized Section

Go to Admin » appearance » Widgets » and move a widget into Advertise Widget Zone